رایج ترین مشکلات کامپیوتر و نحوه عیب یابی آن ها
شما مجبور نیستید هر دفعه که مشکلی برای کامپیوترتان پیش می آید به تعمیرگاه کامپیوتر مراجعه کنید. اکثر مشکلات کامپیوتر ، راه حل های ساده ای نیازمند هستند و شما می توانید در چند مرحله ی کوتاه، مشکلات PC خود را بدون نیاز به تعمیرکار رفع کنید.
برای اینکه شما بتوانید مشکلات معمول کامپیوترتان را عیب یابی کنید، ما یک لیست 15 تایی از رایج ترین مشکلات سخت افزاری کامپیوتر و راه هایی که شما دارید تا آن ها را رفع کنید، جمع آوری کرده ایم.
1. داغ کردن کامپیوتر
یک کامپیوتر موقعی که داغ می کند، کل سیستم را کند می کند و باعث می شود که سیستم هنگ کند یا خودکار خاموش شود. علاوه بر این، ممکن است که قطعات کامپیوتر به دلیل قرار گرفتن در معرض گرما، دچار آسیب دائمی شوند.
داغ شدن سیستم شما دو دلیل دارد. یکی از دلایل این است که سیستم خنک کننده شما درست کار نمی کند و دلیل دیگر این است که کامپیوتر شما به حدی داغ شده است که خنک کردن آن در توان سیستم خنک کننده نیست.
چند راه حل ساده برای حل کردن این مشکل را در اینجا داریم:
- از کیس بزرگ تری استفاده کنید
- فن های سیستم خنک کننده را تمیز کنید
- به سیستم خود فشار نیاورید و نرم افزار هایی که نیاز ندارید را همیشه ببندید
- فن را ارتقا دهید تا توانایی خنک کردن سیستم را داشته باشد
2. پورت USB کار نمی کند
اگر پورت USB شما کار نمی کند، لزوما به صورت فیزیکی خراب نشده است. در ادامه راه حل هایی برای برطرف کردن این مشکل را با هم دوره می کنیم:
روش 1: کامپیوتر خود را خاموش و دوباره روشن کنید
خاموش و روشن کردن سیستم، معمولا راه حل بسیاری از مشکلات کامپیوتر است و در مورد پورت USB نیز صدق می کند.
روش 2: درایور پورت USB را پاک کنید
حذف کردن درایور پورت USB ویندوز را مجبور می کند که پس از خاموش و روشن کردن، درایور را دوباره نصب کند. چگونگی انجام این کار:
- دکمه های Windows+R را فشار دهید و در صفحه ی Run که باز شده است devmgmt.msc را وارد کنید تا صفحه Device Manager باز شود.
- قسمت Universal Serial Bus Controllers را باز کنید.
- حالا بر روی USB Host Controller کلیک راست کرده و Uninstall را بزنید.
- این عمل را برای تمام ورودی هایی که نام USB Host Controller را دارند تکرار کنید تا تمام درایور های پورت USB حذف شوند.
- زمانی که همه درایور ها پاک شدند، کامپیوتر خود را خاموش و روشن کنید؛ ویندوز به طور خودکار درایور های پورت USB را دوباره برای شما نصب خواهد کرد.
روش 3: USB Selective Suspend را قطع کنید
USB Selective Suspend یک ویژگی ذخیره انرژی (Power Saving) ویندوز است که پورت های USB که استفاده نمی شوند را به حالت تعلیق در می آورد تا برق مصرف نشود. روش لغو این ویژگی:
- دکمه های Windows+R را فشار دهید و در صفحه ی Run که باز شده است powercfg.cpl را وارد کنید تا صفحه Windows Power Option باز شود.
- بر روی Change Plan Settings کلیک کنید و بعد بر روی Change Advanced Settings کلیک کنید.
- حالا USB Settings را باز کرده و USB Selective Suspend Setting را لغو کنید.
- کامپیوتر خود را خاموش و روشن کنید و ببینید که آیا مشکل USB برطرف شده است یا خیر.
نکته: این ویژگی برای ذخیره انرژی باید روشن باشد، اگر مشکل کامپیوتر شما با این روش حل نشد دوباره این ویژگی را فعال کنید.
3. کامپیوتر به مراتب از وای فای قطع می شود
اگر وای فای شما درست کار می کند ولی کامپیوتر مرتبا از وای فای قطع می شود، احتمالا برق کافی به کارت شبکه شما نمیرسد. ویندوز یک ویژگی ذخیره انرژی از قبل نصب شده دارد که برق کمتری به کارت شبکه می دهد. برای حل این مشکل Power Saving را غیر فعال کنید:
- به Advanced Settings بروید و Power Options را باز کنید.
- بر روی Wireless Adaptor Settings کلیک کنید و سپس Power Saving را باز کنید.
- Power Saving را بر روی حالت Maximum Performance قرار دهید.
4.کامپیوتر بوق می زند
Motherboard کامپیوتر شما هوشمند است و می تواند یک سری از مشکلات را تشخیص دهد و با ریتم های مختلفی بوق بزند تا شما را متوجه آن مشکلات کند.
اگر کامپیوتر شما بعد از صدای بوق روشن نمی شود، پس مشکل سخت تر از آن است که خودتان آن را حل کنید. با این حال دو تا از متداول ترین مشکلات کامپیوتر را که به خاطر آن دستگاه بوق می زند را در ادامه می بینیم.
مشکل 1: RAM سر جایش نیست
اگر RAM شما سر جایش نباشد و یا شل شده باشد، کامپیوتر شما 2-3 بار بوق میزند و روشن نمی شود. راه حل این مشکل آسان است، کیس کامپیوتر و یا لپ تاپ خود را باز کنید و RAM را دوباره سر جای خودش قرار دهید. به این صورت:
- RAM را کاملا از جایش در بیاورید و جای رم را با گوش پاک کن تمیز کنید.
- حالا RAM را سر جایش قرار دهید و با فشار آوردن به دو طرف آن مطمئن شوید که به طور کامل سر جایش قرار گرفته است.
- پس از آن، گیره های کناری را ببندید و مطمئن شوید که به درستی چفت شده باشند. یک RAM اگر ذره ای هم لق باشد کار نمی کند!
مشکل 2: سخت افزاری جدیدا اضافه شده
یک قطعه سخت افزار معیوب یا به اشتباه نصب شده بر روی دستگاه می تواند منجر به بوق زدن کامپیوتر شود. سخت افزار های اضافه شده را از دستگاه جدا کنید. اگر مشکل کامپیوتر شما بر طرف شد، قطعه مورد نظر را دوباره به صورت صحیح نصب کنید و یا قطعه را تعمیر کنید.
5. فن های کامپیوتر کار نمی کند
اگر یک فن یا فن های بیشتری در کامپیوتر شما از کار افتاده اند احتمالا به دلیل خاک گرفتگی آن ها می باشد. شما می بایست کیس خود را باز کنید و فن ها و محفظه های دستگاه را تمیز کنید.
اگر مشکل کامپیوتر شما از کثیفی فن ها نبود، شما می توانید از برنامه SpeedFan استفاده کنید و مشکل را پیدا کنید. این نرم افزار به شما این اجازه را می دهد که فن ها را کنترل کنید تا دوباره کار کنند. البته Motherboard شما باید از این برنامه پشتیبانی کند.
6. کامپیوتر از یک قسمت از RAM استفاده نمی کند
بعضی مواقع کامپیوتر شما ممکن است از بخشی از RAM استفاده نکند. برای مثال ممکن است شما یک رم 4 گیگابایت داشته باشید و سیستم شما فقط از 2 گیگابایت آن استفاده کند. این مشکل معمولا به تنظیمات ویندوز مربوط است.
راه حل این مشکل ساده است. ویندوز احتمالا برای استفاده از فقط یک قسمت از RAM تنظیم شده است. در اینجا آورده شده است که چگونه این تنظیمات را درست کنیم:
- دکمه های Windows+R را فشار دهید و در صفحه ی Run که باز شده است msconfig را وارد کنید تا صفحه System Configuration باز شود.
- به تب Boot رفته و بر روی Advanced Option کلیک کنید.
- حالا تیک باکس کنار Maximum Memory را بزنید و مقدار رم دستگاه خود را که مایلید از آن استفاده کنید را در باکس وارد کنید.
- بر روی OK کلیک کنید و کامپیوتر خود را خاموش و روشن کنید.
اگر این روش مشکل شما را حل نکرد یک احتمال دیگر وجود دارد که RAM به درستی نصب نشده است.
7. بیش از حد کار کردن فن
فن کامپیوتر شما به نسبت گرمای دستگاه کار می کند. این بدین معناست که دمای دستگاه هر چقدر بالاتر باشد، سرعت فن ها بیشتر می شود. اگر دمای کامپیوتر شما بالا نیست و فن ها در حال چرخیدن با سرعت بسیار بالا هستند، شما باید به صورت دستی آن را کنترل کنید.
شما برای کنترل فن ها می توانید باز هم از برنامه SpeedFan استفاده کنید. این برنامه سرعت چرخش تمام فن های داخل دستگاه را به شما می گوید تا بتوانید آن ها را مدیریت کنید.
بدین ترتیب این مشکل کامپیوتر شما نیز حل می شود.
8.کامپیوتر قبل از بارگذاری سیستم عامل کرش می دهد
اگر کامپیوتر شما فقط لوگوی تولید کننده دستگاهتان را نشان می دهد و قبل از بارگذاری سیستم عامل خاموش می شود، مشکل کامپیوتر شما RAM یا هارد دیسک است. زمانی که سیستم عامل بارگذاری نمی شود، یا RAM کامپیوتر مخدوش شده و قادر به راه اندازی نیست یا هارد درایو آسیب دیده و نمی تواند داده های درون خود را بارگذاری کند.
اگر چند شیار حافظه RAM دارید، برای پیدا کردن RAM مخدوش شده، هر کدام از RAM ها را جداگانه خارج کنید و سیستم را روشن خاموش کنید. در آخر مشکل از هر کدام باشد، شما می بایست RAM یا هارد درایو خراب را تعویض کنید.
9.کامپیوتر به هیچ عنوان روشن نمی شود
اگر کامپیوتر شما به هیچ عنوان روشن نمی شود یعنی حتی یک چراغ هم روشن نمی شود، پس مشکل قطعا از Power Source (منبع برق) است.
کاربران کامپیوتر رومیزی: اگر کابل رابط کامپیوتر شما، خروجی برق و اتصالات دیگر درست کار می کنند، مشکل کامپیوتر شما ممکن است به خاطر کابل برق دستگاه شما باشد. کابل برق CPU خود را با نمایشگر عوض کنید تا ببینید که مشکل روشن شدن دستگاه برطرف می شود یا نه. اگر مشکلات کامپیوترتان با این روش حل شد باید یک کابل برق جدید تهیه کنید.
کاربران لپ تاپ: باتری لپ تاپ را یک بار قبل از روشن کردن دستگاه درآورید و دوباره سر جایش بگذارید. اگر این روش کار ساز نبود، باتری را درآورید و کابل شارژ را به لپ تاپ متصل کنید. کامپیوتر را متصل به برق روشن کنید و ببینید که آیا کار می کند یا خیر. اگر این روش مشکل شما را حل کرد، به این معناست که باتری لپ تاپ شما خراب است، پس در اسرع وقت باتری را تعویض کنید.
10.کامپیوتر خیلی صدا می دهد
اگر هنگام کار کردن با کامپیوتر سر و صدای زیادی می شنوید، این صدا ها به این معناست که دستگاه نیاز به تمیز شدن دارد. با استفاده از یک سشوار و یا یک اسپری هوای فشرده آن را تمیز کنید. اگر شما از GPU و CPU کامپیوتر خود زیاد از حد توانشان کار می کشید ممکن است که این صدا ها به این دلیل باشد.
لازم به ذکر است که صدای تولید شده توسط کامپیوتر ممکن است به خاطر دیسک داخل DVD/CD ROM نیز باشد.
11.هارد درایو صدا می دهد
اگر صدای عجیبی از هارد درایو به گوش می رسد، احتمالا وقت آن است که یک هارد درایو جدید را جایگزین کنید. هارد درایو ها طول عمر محدودی دارند و صدا دادن آن نشانه نزدیک بودن آن به از کار افتادن است. شما می توانید از برنامه CrystalDiskInfo که ابزاری برای نظارت بر هارد درایو است استفاده کنید تا سلامتی هارد درایو خود را بررسی کنید. این برنامه سلامتی فعلی هارد درایو را با 3 نشانه ی Good، Caution، Bad به شما می گوید.
اگر هارد درایو شما وضعیت بدی دارد شما باید از تمامی اطلاعات خود یک Backup بگیرید چون ممکن است اطلاعات خود را از دست بدهید. پس سریعا هارد درایو فعلی را با یک هارد درایو جدید تعویض کنید.
12.صفحه آبی مرگ (Blue Screen of Death)
صفحه آبی مرگ (BSOD) می تواند هم به دلیل مشکل نرم افزاری و هم مشکل سخت افزاری رخ دهد، اما معمولا این اخطار برای یک مشکل سخت افزاری است. این اخطار به هر دلیلی که نمایان شده، نیازمند به توجه فوری است، چرا که نشانه یکی از مشکلات کامپیوتری بزرگ است.
برنامه Bluescreenview یک برنامه کاربردی شرکت Nirsoft است که اطلاعات مهمی درباره آخرین Blue Screen ی که رخ داده است به شما می دهد. شما با استفاده از اطلاعات به دست آمده از این برنامه می توانید مشکل را پیدا کنید و آن را حل کنید. در ادامه چند مورد از دلایل رایج برای اخطار BSOD را می بینیم.
1.درایور های خراب
یک درایور خراب می تواند یکی از دلایل BSOD باشد. برای اینکه بفهمید که آیا مشکل از درایور های خراب است یا خیر، مراحل زیر را انجام دهید:
- Device Manager را باز کنید.
- در این قسمت تمام منو ها را باز کنید و به دنبال یک مثلث زرد در کنار درایور بگردید.
- اگر همچین درایوری پیدا کردید رو آن کلیک راست کنید و گزینه ی Update Driver Software را بزنید.
2.فشار زیاد بر روی RAM
اگر برنامه های زیادی را با هم باز کنید که RAM توانایی کنترل آن ها را نداشته باشد، ممکن است که سیستم فریز کرده و BSOD نمایان شود. برای حل این مشکل شما یا باید تعداد برنامه هایی که استفاده می کنید را کم کنید و یا RAM کامپیوتر را ارتقا دهید.
3.هارد دیسک معیوب
BSOD می تواند یک نشانه از هارد دیسک در حال مرگ باشد، از دستورالعمل های مشکل 11 برای شناسایی مشکلات هارد دیسک استفاده کنید.
4.داغ کردن کامپیوتر
داغ شدن کامپیوتر نیز یکی از دلایل اخطار Blue Screen است. برای حل کردن این مشکل به راهنمای حل مشکلات کامپیوتری شماره 1 مراجعه کنید.
13.نمایشگر سیاه
اگر نمایشگر شما هیچ چیزی را نشان نمی دهد، مشکل آن می تواند از نمایشگر و یا کارت گرافیک باشد. شما باید نمایشگر را به یک کامپیوتر دیگر وصل کنید تا ببینید که آیا مشکل از نمایشگر است یا کارت گرافیک.
اگر نمایشگر روشن نمی شود، کابل برق آن را تعویض کنید تا بفهمید که آیا مشکل از کابل نمایشگر است یا خیر.
14.نمایشگر بعد از چند ثانیه سیاه می شود
اگر نمایشگر پس از چند ثانیه سیاه می شود، می تواند به این دلیل باشد که کیفیت رنگ و یا تنظیمات صفحه مشکل دارند. راه حل این مشکل این است که دکمه تنظیم خودکار را بر روی نمایشگر فشار دهید. اگر این روش کارساز نبود، کیفیت رنگ صفحه را از 32 بیت به 16 بیت تغییر دهید.
15.مشکلات کیبورد
اگر کیبورد شما سر و صدا می کند و کلمات را به درستی تایپ نمی کند، کیبورد هیچ مشکلی ندارد. شما احتمالا Toggle keys و Filter keys را در تنظیمات ویندوز فعال کرده اید که به این مشکل برخوردید. برای غیر فعال کردن این تنظیمات مراحل زیر را انجام دهید:
- Control Panel را باز کنید و بر روی Ease of Access بزنید.
- در این قسمت بر روی Change How your keyboard works بزنید.
- حال تیک های کنار Toggle Keys و Filter Keys را بردارید تا مشکل حل شود.
در مجموع
بیشتر مشکلات کامپیوتر و لپ تاپی که در بالا دیدیم می تواند با یک تغییر کوچک در تنظیمات حل شوند. با این حال برخی از مشکلات کامپیوتر پیچیده تر هستند و حتما نیاز دارند که یک تعمیرکار نگاهی به آن ها بیاندازد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.